Torsdagen den 17 oktober 2024 hade Strokeföreningen Öresund månadsmöte på Ringstorp i Helsingborg. Vi såg fram emot att välkomna Kullahistorikern Torbjörn Gerward att berätta om sin pilgrimsvandring i Spanien år 2016. Han har genom åren med sin breda kunskap serverat oss flertalet intressanta föredrag och guidade bussturer i Kullabygden, om vilka skrivits här på vår hemsida.
En pilgrim är en person, som gör en vallfärd/pilgrimsresa till en helig plats, en mycket gammal tradition, som överlevt till våra dagar. Numera inte enbart av religiösa skäl. I många fall handlar det om personlig utveckling, yttre och inre välmående.
En helig plats, dit många vallfärdat, är Santiago de Campostela i nordvästra Spanien, där flera pilgrimsleder strålar samman. En av dessa är ”Den franska vägen”, som börjar i sydvästra Frankrike, går in i nordvästra Spanien och slutar efter 80 mil i Santiago de Campostela. Pilgrimsresor har blivit ett sätt att komma samman och vandra på en sådan här led.
Höganäs Församling anordnande den aktuella pilgrimsvandringen år 2016 på ”Den franska vägen”. Naturligtvis inte alla åttio milen. Gruppen anslöt i staden Sarria, där våra glada vandrare sågs ”på språng”, och vi fick se det manstarka gänget, som vandrade den sista delen av ”Den franska vägen”.
Vi följde och upplevde vandringen på vita duken i ett stort bildkollage, som Gerward berättade detaljrikt och kunnigt om. Små byar, städer, samhällen, vackra och intressanta byggnader, vacker och skiftande natur och vattendrag. Ett brett spektrum av geografi, natur, samhälle, kultur, arkitektur och historia.
Femdagarsvandringen bestod av dagsetapper, de längsta närmare 30 kilometer, och slutmålet var Santiago de Campostela med sin enorma katedral, ett mycket påkostat bygge från 1100 – 1200 -talet i gotisk stil. I anläggningen finns en kista med delar av aposteln Sankt Jacob, en av Jesu lärjungar. Pilgrimsmässa ägde rum i den fullsatta katedralens väldiga utrymme.
Nätterna tillbringades på hotell. En sjätte etapp på åttio kilometer gick sedan med tåg ut till orten Finisterre vid Atlanthavet, och där vid ”världens ände” avslutades vårt äventyr. Där vid havet kunde vi bada.
Gerward berättade, att han hade tränat innan genom att gå långa sträckor, och ingångna skor var viktiga. Den här resan gav honom en mycket positiv upplevelse och styrka till kropp och själ. Spontant yttrade han ”jag känner fortfarande den styrkan”.
Efter avslutat föredrag hade vi kaffestund och många samtal vid borden, och vår ordförande Alf Wallin gav föreningsinformation.
Tack Torbjörn Gerward för att du tog oss med och lät oss uppleva din mycket intressanta och spännande pilgrimsvandring.
Tack för en trevlig eftermiddag.