Sommarresa Gotland 2024

Fotograf: Maj L Arkivbild från förra resan.

Årets 2024 sommarresa gick till Gotland. Vi tjuvstartade den 30 april med en förträff, där vi bildligt och muntligt gavs bred information om, vad vi skulle komma att se samt presenterades vårt boende på Åminne stugby vid Gotlands östkust.  Till kaffet fick vi gotländsk saffranspannkaka, som Alf hade bakat, och vi blev nu reskamrater och stugkamrater.
Måndagen den 27 maj avreste vi från nordvästra Skåne. Vår chaufför Urban, som kört oss vid tidigare resor, var under Gotlandsveckan vår duktige chaufför i den handikappanpassade bussen.

Vi njöt av den småländska naturen upp till Oskarshamn med avbrott för måltid och fika och för att där gå ombord på färjan för tre timmars överfart till Visby. Därifrån korsade vi ön till Åminne, dit vi anlände sen timme.

Fotograf Britt-Marie Kristensson

Efter en välbehövlig nattsömn och sjusovarmorgon på tisdagen åt vi en god frukost i anläggningens restaurant för att senare på förmiddagen bege oss till Lummelundagrottan norr om Visby. Där fick vi av guide i tal, bildligt och i utställning veta om grottan och dess historia. Tre Visbypojkar upptäckte år 1950 den vidsträckta grottans inre. Naturligtvis blev det ett besök i grottan.

Vår kvällsmiddag åt vi alla dagar på Åminne och likaså morgonmål. I vår fina gemenskap upplevde vi, att våra dagsutflykter gav oss intressant kunskap om Gotland. Efter kvällsmåltiderna avslutade vi dagarna med trevliga samkväm, där Eva grillade oss med klurigheter och frågesport.

Fotograf Britt-Marie Kristensson.

Onsdag morgon välkomnade vi guiden Peter Dolk, som skulle lotsa oss i tre dagar. Känd för en del av oss, som var med på föreningens Gotlandsresa 2016, då han med sin breda kunskap guidade oss på Gotland.
Han kom att berätta om Gotland ur alla vinklar och om platser, som vi besökte och passerade i det gotländska landskapet.
Vi begav oss till Fårö i norra Gotland. Där blev det ett besök vid filmregissören Ingmar Bergmans grav och i tillhörande Fårö kyrka. Något speciellt var det vid de gotländska raukarna på Fårö. Vi kunde nämligen med våra egna ögon se de raukar, du kan se på våra 200 – lappar. Lunch blev det på Fårö Kungsgård.

Foto: Eva Björklund samt Alf Wallin

Torsdagen blev det södra delen av Gotland med besök hos Hoburgsgubben, som är en rauk på Gotlands sydligaste udde – den mest kända rauken på Gotland. Delar av den liknar ett manshuvud och därav ”gubben”.
Vi åt lunch på Petersgården, där vi kunde se en häst-tröska, något som vi gamlingar minns från barndomen. Eftermiddagsfika blev det med gotländsk saffranspannkaka.

Fotograf Britt-Marie Kristensson.

På fredagen hade vi en guidad tur i Visby med avslutning i Almedalen. Tidig kväll antog vi återresan hem.

Fotograf Britt-Marie Kristensson.

Tack Alf Wallin för den fina och lyckade resan, som du idogt planerat och tack vare dig kunnat genomföras.
Tack Peter Dolk för att du med din intressanta och breda kunskap lärt oss så mycket om Gotland.
Tack Urban för din behagliga och trygga körning till och från Åminne samt på våra dagsutflykter. Du bidrog till vår fina stämning.
Tack alla Gotlandsresenärer för fint kamratskap och trevlig resa.