Höstresa till Valjeviken 2021.

Vår buss med lift och släp för handikappfordon ser du här ovanför.

Strokeföreningen Öresund/Nordvesten anordnade en temaresa till Neuroförbundets Folkhögskola Valjeviken i Sölvesborg med huvudsyftet att förkovra sig i Ekens landskap Blekinge. Måndagen den 27 september 2021 avreste dit en grupp förväntansfulla medlemmar  i en handikappanpassad buss. Vår duktige och trevlige chaufför Pelle bidrog med sin person och fina körning till trevlig stämning. De flesta av oss hade tidigare varit ”på Valjeviken” vid olika tillfällen. Vi var alltså ”barn i huset”.
Vår vistelse skulle vara till fredagen den 1 oktober, och mertalet av vårt program skulle ske med vår buss i olika delar av det blekingska landskapet, någon gång in i Småland.
Efter samling vid vår ankomst åt vi en fin lunch i den trevliga Valjevikiska anläggningen för att på måndagseftermiddagen göra en odyssé i staden Sölvesborg.

Europas längsta gångbro, 1600 meter, i Sölvesborg.

Tisdagen var utvandrarnas (till Amerika) dag. Vi besökte då emigranternas avresehamn Karlshamn och utvandrarvägen norrut, där vi bl.a. fick se det välkända Duvemåla. I den mysiga stämningen intog vi dagens måltider i det fria med medhavd matsäck och kaffekorg.

På onsdagen hägrade den maritima residensstaden Karlskrona med besök i Marinsmuséet, och vi såg den välkända statyn Rosenbom.
Det blev lunch på restaurang Skeppsgossen.
Vi besökte den berömda laxorten Mörrum, sportfiskarnas Klondyke. Möjlighet fanns till besök i muséet Laxens hus, och vi hade härlig fikakorg.

Torsdagen gav vi oss på västra Blekinge, Listerlandet. Vi besökte fiskesamhällen och Vesan, där det riksbekanta evenemanget Sweden Rock årligen avhålls. Med näsan norrut styrde vi mot Jämshög med besök i Saljemuséet. Där fick vi se film och fick föredrag om två av ortens söner – författarna Sven Edvin Salje och Harry Martinsson. Matsäck och kaffekorg förgyllde som vanligt vår dagsutflykt.

Fredagen bjöds på aktiviteter i och vid anläggningen Valjeviken, innan vi på eftermiddagen avreste till hemorten.

Vår utforskning av Blekinge leddes av fina och kunniga guider. De platser, som nämnts här ovan, är en del av de tillslag, som vi gjorde.

Naturligtvis njöt vi av anläggningen Valjeviken med dess bekvämligheter. Där finns – förutom den goda maten – ett stort bad, sporthall, bekväma allmänna utrymmen och inte minst så omges anläggningen av hav och fin natur. Kvällarna bjöd på samkväm med tilltugg – sista kvällen ostbricka – innan vi intog våra sköna sängar.

Ett tack till Valjevikens Folkhögskola och deras guider, vilka arrangerat de trevliga, intressanta och lärorika utflykterna.
Ett tack till Pelle, som hela veckan kört vår buss på ett säkert och tryggt sätt. Du var en i gänget.
Till sist ett tack till Alf, som ordnat och fixat, så att vår vecka i Valjeviken kunde bli av och blev lyckad.