Medlemsträff i Helsingborg november 2023.

TV-meteorolog Mats Andersson

Tisdagen den 14 november 2023 hade Strokeföreningen Öresund månadsmöte på Ringstorp i Helsingborg. Tillsammans med Träffpunkten Ringstorp bjöd vi in vår kände TV-meteorolog Mats Andersson, som berättade om klimatet.

Vi känner honom från radion och ”vädret” i Sveriges Television. Han berättade om sin karriär i yrket som meteorolog från sin första tjänst som assistent i Karlstads flygledartorn och vidare i sin yrkesbana. Kryddade på med inslag – varav en del roliga – under hans yrkesutövning.

Hans huvudtema var dock väder och klimat, vilket han mycket intressant, grundligt och brett redogjorde för. Vi fick se detaljrika väderkartor, vilka för oss okunniga var omöjliga att tyda. I minsta detalj fick vi förklarat om vindar, högtryck, lågtryck, moln, värme, kyla m.m, och hur alla dessa parametrar samverkar fram till en väderprognos.
För att kunna göra sina prognoser, måste man ha källor. Från den enkla människan till radar och satelliter fick vi berättat om.

Mats Andersson gick också in på klimatförändringarna, och de olägenheter de skapat. En stor bov i sammanhanget är koldioxiden, som – av honom förklarade anledningar – lämnar jordytan och stiger upp. Då hindrar koldioxiden värmen att stiga, vilket orsakar uppvärmning av jordens klimat och uppvärmning av havsvattnet. Det skapar problem och därav bl.a. vädersituationen El Nino, som är orsaken till årets oväder, den onormala hettan, kraftiga stormar och översvämningar.
Tillfälle gavs till publiken att ställa frågor, och frågetecken rätades ut.

En trevlig fikastund följde.

Vi i publiken lyssnar och ser dagligen på ”väderleken” i radio respektive TV. Mats Anderssons ansikte känner vi från TV-rutan. Idag gav han oss ”på plats” stor och bred kunskap om väder och klimat samt några inslag bakom kulisserna i TV-studion.
Tack Mats Andersson för en kunskapsgivande och trevlig eftermiddag vi haft tillsammans med Dig.