Årsmöte Öresund mars 2024.

Torsdagen den 21 mars 2024 hade Strokeföreningen Öresund årsmöte på Ringstorp i Helsingborg. Punkterna på dagordningen avhandlades i god anda.

Efter avslutad årsmötesförhandling och därefter goda smörrebröd bjöd vi in Martin Björklund att berätta om sin farfar Kurt Björklund, som i tidiga år gick till sjöss. Vi gamla Helsingborgare minns honom säkert, när han under 1960-och 70-talet klippte våra biljetter på LB-färjorna.
Men mest ihågkommen är han för de tre jorden runt seglingar, som han på 1980-talet ensam utförde i sin Golden Lady. Martin inledde att berätta om farfaderns uppväxt utanför Helsingborg, varifrån denne mycket ung gick till sjöss i en händelserik miljö påspädd med hemska upplevelser under det andra världskriget. Ofta med turen på sin sida överlevde han farliga situationer. Den tyska krigsmakten skonade ingen på havet. Han deltog även – då som brittisk soldat – i landstigningen vid Normandie i juni 1944.  Martin gav oss en bild om den marina miljön under det andra världskriget.

Martin pekar på farfars rutt. Klicka för större bild.

Efter åren på LB-färjorna gjorde Kurt Björklund på 1980-talet tre jorden runt seglingar ensam i sin båt. I detalj och med fina kartillustrationer berättade Martin om farfadern och beskrev denne soloseglare som orädd. Tålamod och uthållighet behövdes verkligen för att klara av alla de strapatser, som mötte Kurt Björklund.

Det märks, att Martin har lagt ner ett enormt arbete för att utforska om sin farfar.
Tack Martin!!
Du fängslade oss med ditt mycket intressanta föredrag.
Tack alla för ett trevligt årsmöte och en fin kväll.