Resan till Ven juni 2018 Nordvesten.

Tisdagen den 12 juni 2018 firade Strokeföreningen Nordvesten sin sommaravslutning med en utflykt till ön Ven, som ligger mitt i Öresund mellan Landskrona och Danmark. Till detta evenemang hade medlemmar i ”Öresund” bjudits in att delta, och flera från de båda föreningarna mötte upp.

Vi började med en trevlig tur till Ventrafikens avgångsstad Landskrona, där vi i god anda och med längtan till Ven hade förmiddagsförfriskningar. Överfarten tog en halv timme, och att stiga i land på Ven är att vara i en annan värld. Om än så nära fastlandet så ändå långt ifrån allt.

En härlig lunch på Backafallsgården började vår odyssé på  den historierika ön. Guider på ön gav oss värdefull, intressant och uttömmande information om ön och om platser som vi besökte.

Dessa var Sankt Ibbs gamla kyrka vid Kyrkbacken.  Naturligtvis också Uraniborg och Stjerneborg, vid vilka den kände astronomen Tycho Brahe på 1500-talet lät uppföra ett astronomiskt centrum. Man kan nog säga, att ön till mycket stor del präglas av hans minne, och Tycho Brahemuséet gav oss mycket att lära.

Bland övriga ting såg vi den kända författarinnan Alice Lytkens bostad.

Tillfredställda av upplevelser och intressant information avslutade vi vår trevliga övistelse med fika för att sedan njuta av en vacker färjeresa till fastlandet, och sedan vidare till våra hemorter.

Vi tackar vår ordförande Alf Wallin för en mycket trevlig och intressant dag